Facebook

Gilla min facebooksida för att få information om nya kurser och clinics mm.

(placeholder)

Sweden

Steg för steg        Equus        Duallygrimman        Monty Roberts        Utbildning        Instruktörer

MONTY ROBERTS

Monty Roberts är mannen som har utvecklat Join-Up. Han har en livstids erfarenhet av att träna hästar i alla dicipliner men där han varit allra mest verksam är inom western, där han även tävlat framgångsrikt i många år, och galoppinsustrin där han både har tränat hästar ifrån grunden och jobbat mycket med hästar med olika problem, t.ex. med att gå in i startfållan.

Monty bestämde sig tidigt för att han ville arbeta med hästar helt utan att använda våld vilket var raka motsatsen mot hur majoriteten av hästkarlarna arbetade när han växte upp. Genom att studera hästar i det vilda och genom att jobba med ett oräkneligt antal unga, gamla, vilda, ohanterade, tama, traumatiserade, misshandlade, dyra, billiga, snabba och långsamma hästar arbetade han fram ett tränings/utbildningskoncept som han kallar för Join-Up.

Jag såg Monty Roberts arbeta för första gången 2005 på en demo där han visade upp sitt sätt att träna hästar. Jag var 19 år gammal och blev så inspirerad att jag gick fram till honom i pausen och frågade om jag kunde få komma och jobba hos honom. Jag är fortfarande djupt imponerad av denna man (80 år! i år) som har otrolig känsla för timing och kan läsa av hästar blixtsnabbt. Läs gärna någon av hans böcker för att få veta mer om vem han är, eller titta in på hans hemsida www.montyroberts.com

Jag rekommenderar boken "Mannen som lyssnar till hästar" för den som vill veta mer om hans liv och vad som fått honom att välja att helt ta avstånd från våld vid hantering av hästar.

Andra gången jag träffade Monty var när jag gick Advanced Course på Montys gård Flag is Up Farms i Kalifornien. Han håller inte själv i kurserna längre utan hans noga utvalda instruktörer sköter den biten, men han råkade vara på plats ett par dagar de veckor jag var där. Så kom han plötsligt in i klassrummet och hela gruppen vände sig direkt åt hans håll och kunde inte låta bli att lyssna på när han pratade med en av instruktörerna i rummet. Efter en liten stund vänder han sig till oss och säger nått i stil med ”Hi, I’m Monty Roberts”, som om vi (som har som mål att lära oss så mycket vi bara kan av de metoder som denna man har upptäckt, finslipat och ägnat sitt liv åt) inte hade en aning om vem han var.


KUL FAKTA OM MONTY

- Han är helt färgblind och ser bara olika nyanser av grått

- Han bär alltid blå skjorta (förutom när han på hemmaplan ibland ses i svart träningsoverall)

- Han äter samma soppa till alla måltider

- Han äter ett piller varje dag som gör att han inte får jetlag av allt resande