Facebook

Gilla min facebooksida för att få information om nya kurser och clinics mm.

(placeholder)

Sweden

Steg för steg        Equus        Duallygrimman        Monty Roberts        Utbildning        Instruktörer

EQUUS - HÄSTENS SPRÅK

Hästar kommunicerar ju inte med ord som vi människor vilket ibland ställer till det när vi försöker förstå oss på hästar eller försöker få en häst att förstå vad vi vill. Samtidigt är det ju lite det som är tjusningen, att jag som liten människa kan få en stor stark häst att hoppa höga hinder eller dansa fram i ett dressyrprogram. Allra bäst känns det när man får den där känslan att hästen också vill hoppa det där spännande hindret, eller visa upp sig på dressyrbanan och för att uppnå den känslan anser jag att det är viktigt att skaffa sig kunnskap om hur hästar kommunicerar och lär sig. Vi kommunicerar ju med hästarna hela tiden när vi umgås med dem. Även när vi inte tänker på det så läser hästarna av oss och agerar utifrån hur vi beter oss.

Equus är ordet som Monty använder för hästens eget språk.  Ett ordlöst språk där man kommunicerar genom kroppens rörelser, hållning, gester och intensitet.

För att effektivt kommunicera med hästen med hjälp av sitt kroppsspråk gäller det att veta vilka signaler som betyder vad för hästen. Ett yvigt och intensivt kroppsspråk jagar ofta upp hästen, medan lugna rörelser får hästen att känna sig mer trygg. Blir man däremot för försiktig och smygande kan man istället göra hästen osäker då man kanske liknar ett smygande rovdjur som när som helst kan tänkas överraska med en attack.


Det är även viktigt att vara medveten om att hästen aldrig kommer att tro att vi är hästar. Hela vårt sätt att röra oss, vårt sätt att använda blicken och t.ex. att våra ögon sitter mer på framsidan av huvudet avslöjar att vi är rovdjur så hästen har all anledning att vara på sin vakt när vi människor dyker upp. Därför fungerar det inte riktigt att tänka "Hästar sparkar ju och biter varandra om de inte uppför sig, därför måste jag ta i med hårdhandskarna ibland". Jag anser att det är stor skillnad på om en häst gör illa en annan häst jämfört med om jag som rovdjur gör det. Om jag t.ex. bestraffar en häst genom att göra den illa så kommer det påverka relationen negativt. Nu är hästar otroligt anpassningsbara så det går för det mesta alldeles utmärkt att träna dem med inslag av olika typer av våld, men det är något jag starkt tar avstånd ifrån då det finns mycket effektivare och trevligare sätt att utbilda hästar på.


Även om vi inte kan bli precis som hästar så kan vi ändå lära oss att kontrollera våra rörelser och kommunicera med hästen genom att anpassa signalerna som vi sänder ut beroende på vad hästen själv säger. Vid Join-Up använder man sig t.ex. först av ett kroppsspråk som visar hästen väldigt tydligt att vi är ett rovdjur men efter att hästen visat ett antal tecken på att vilja kommunicera justerar man sina rörelser och sin blick för att istället visa att man inte är ett hotfullt rovdjur utan en potentiell partner att samarbeta med. Gör man detta rätt får man uppleva det magiska ögonblicket när hästen väljer att vara hos en och ett första steg mot ett partnerskap har tagits.