Facebook

Gilla min facebooksida för att få information om nya kurser och clinics mm.

(placeholder)

Sweden

Steg för steg        Equus        Duallygrimman        Monty Roberts        Utbildning        Instruktörer

DUALLYGRIMMAN

Duallygrimman är en träningsgrimma som har flera olika användningsområden. Den är ett utmärkt hjälpmedel t.ex. vid lastträning, för att lära hästen stå stilla, för att lära hästen ledas, vid ridning om hästen inte kan ha bett i munnen eller för bättre kontroll när man leder en stark häst.

I grunden är det en vanlig grimma som har försetts med två speciella grimringar på vardera sida om nosgrimman. Genom dessa ringar löper ett dubbelt rep som läggs över hästens nosrygg. I vardera ände av repet sitter ännu en ring (kallas skolningsring) som hindrar repet från att lossna från grimman.

Genom att knäppa fast grimskaftet eller en långlina i skolningsringen kan man med hjälp av tryck och eftergift på ett effektivt sätt komunicera med hästen utan att göra den illa. Med rätt timing och eftergift i kombination med kunskap om grundläggande inlärningspsykologi kan man få hästen att förstå vad man vill att den ska göra, men det krävs en viss träning i att hantera grimman för att det ska fungera. Precis som med all annan utrustning som används på hästen så är det otroligt viktigt att ha kunskap om hur den fungerar samt hur man tillpassar den på rätt sätt för att inte orsaka skada. Hela principen med Join-Up går ut på att inte göra hästen illa vilket är viktigt att komma ihåg vid all hantering av hästen.

Duallygrimman är just en träningsgrimma och ska därför inte användas som ett substitut för hästens vanliga grimma. Man får t.ex. aldrig lämna hästen utan uppsikt med grimman på eller binda upp hästen i skolningsringen då det kan få katastrofala konsekvenser om hästen skulle fastna och få panik.

Dually grimman finns dels att köpa via Monty Roberts hemsida eller från hemsidan taur.se.

Min Kollega Elina Enzian och Advanced eleven Sanna Nilsson har även ett mindre lager av grimmor till försäljning. De har dock begränsat


Vid intresse kontakta mig så kan jag förmedla hennes kontakt då hon inte har någon onlineförsäljning.  Själv har jag tyvärr inte möjlighet att sälja grimman i dagsläget, men kommer kanske kunna göra det längre fram. Slutligen kan jag tipsa om att hålla ögonen öppna efter begagnade grimmor på annonssidor på nätet om ni är intresserade av att hitta en grimma till ett lite billigare pris.