Facebook

Gilla min facebooksida för att få information om nya kurser och clinics mm.

(placeholder)

Sweden

Steg för steg        Equus        Duallygrimman        Monty Roberts        Utbildning        Instruktörer

CERTIFIERADE INSTRUKTÖRER

Monty Roberts utvecklade i första hand Join-Up för att det var ett oerhört effektivt sätt att träna hästar på. Som professionell tävlingsryttare och unghästutbildare inom western och senare även unghästutbildare och uppfödare inom galoppindustrin var det helt enkelt det bästa sättet för honom att hinna med så många hästar som möjligt och samtidigt uppnå ett mycket gott resultat på kort tid. Hans sätt att arbeta skiljde sig väsentligt från övriga traditionella amerikanska hästtränare och många tyckte att det han sysslade med var rent utav larvigt. Under många år arbetade Monty i rundpaddock med solida höga väggar, utan läktare, så ingen skulle titta på och dömma honom för att han arbetade annorlunda.

Detta blev det dock ändring på när Drottning Elizabeth II hörde talas om honom. Hon ville se hur han arbetade och bjöd hem honom till sitt palats i Storbrittanien. När hon sett honom jobba med ett par av hennes unghästar talade hon om för Monty att han måste sprida vidare sin kunskap och lära ut sitt träningskoncept till så många människor som möjligt. Det var efter det som Monty Roberts skrev boken "Från mina händer till dina" eller "From my hands to yours" som den heter på engelska och han började turnera jorden runt för att visa upp Join-Up. Efter ytterligare ett par år hölls den första kursen i Join-Up och skolan Monty Roberts International Learning Center, MRILC växte fram. Sedan starten har strax över 60 instruktörer certifierats och de finns utspridda över hela världen. Se listan över alla instruktörer på sidan join-up.org

För att bli certifierad instruktör krävs att man går igenom en utbildning i flera steg bestående av kurser, hemupgifter, inskickande av videos som visar arbete med olika typer av hästar, praktisk och teoretisk examen samt praktik på Monty Roberts gård som avslutning. För den fullständiga utbildningsstegen se sidan Utbildning under fliken Join-Up.

I Sverige finns det för tillfället fem certifierade instruktörer.

Ann Lindberg, certifierad 2006           - Hästpedagogen.se

Sara Hiller, certifierad 2014                - Sveahastkraft.se

Gabriella Kylin, certifierad 2017          - Gabbykylin.wixsite.com/ablehorse

Elina Enzian, certifierad 2017

Sanna Nilsson, certifierad 2018


Förutom dessa är även Malin Rehnby och Helen Carlens på god väg att bli certifierad instruktörer. Läs mer om Malins verksamhet på olserydsgard.se


Det är enbart de certifierade intruktörerna (som finns med på join-up.org) som är godkända att hålla kurser i Join-Up och som får använda Monty Roberts namn samt ordet Join-Up i sin marknadsföring. Elever som gått kurserna får endast träna hästar enligt Join-Up för sin egen tränings skull och för att kunna skicka in filmer till sin instruktör för att visa hur de utvecklas. Alla som gått kurser, läst böcker, sett en demo eller olika filmklipp får självklart träna sina egna hästar enligt konceptet och gärna sprida vidare kunskap om Join-Up, men för att säkerställa att det som lärs ut är av hög kvalitet är det är bara certifierade instruktörer som får arbeta med att lära ut Join-Up.